[B/C/S] Predstavljamo aktivnosti BHA UN: regionalno natjecanje mladih u pisanju eseja, WBYCP i Sarajevo Model UN '18

Poster za event 19.6.2018. - EU Info Centar.jpg

Prisustvuj na info prezentaciji koja će se održati 19. lipnja/juna u prostorijama EU Info Centra s početkom u 15:30 i saznaj više o BHA UN, Platformi za suradnju mladih Zapadnog Balkana, natjecanju u pisanju eseja i Sarajevo Model UN '18 konferenciji.

Opće informacije o dogadjaju:

Mjesto susreta: EU Info Centar (zgrada Delegacije Europske unije u BiH), Skenderija 3a – Sarajevo, BiH

Datum i vrijeme početka susreta: utorak, 19.6.2018. s početkom u 15:30.

Aktivnosti:

  • Natjecanje mladih u pisanju eseja na temu: "Tri razloga zbog kojih želim ostati u svojoj državi";
  • Platforma za suradnju mladih Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Cooperation Platform);
  • Sarajevo Model UN '18.

Detaljnije informacije o pojedinim aktivnostima:

 

Platforma za suradnju mladih Zapadnog Balkana* pokreće natjecanje za mlade koji žive u državama Zapadnog Balkana. Natjecanje u pisanju eseja na temu „Tri razloga zbog kojih želim ostati u svojoj državi“. Podijelite svoje mišljenje s nama i navedite koji preduslovi moraju da se ostvare da bi mladi imali perspektivnu budućnost u regionu i šta donositelji odluka treba da urade za mlade kako bi se njihov položaj poboljšao.

Natjecanje je otvoreno za sve mlade uzrasta od 16 do 24 godine, koji žele da se obrate donositeljima odluka u EU i uopćeno, Zapadnog Balkana, doprinesu europskom putu svoje zemlje i Zapadnog Balkana i upoznaju svoje vršnjake iz regiona. Eseji će biti prikupljeni i objavljeni, a nakon izbora komisije, autori/ce najboljih eseja će učestvovati na razmjeni mladih i regionalnom događaju posvećenom položaju mladih u Tirani, te će imati jedinstvenu priliku da predstave svoj rad donositeljima odluka u EU, regiona i na nacionalnom stupnju. Smještaj i putni troškovi za autore/ice najbolja dva dostavljena rada će biti u cijelosti pokriveni od strane organizatora natječaja.

Više informacija o pravilima natječanja pročitaj ovdje i pošalji svoj esej na engleskom jeziku do 25. lipnja/juna 2018. godine na email adresu: info@connecting-youth.org

*Platforma za suradnju mladih Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Cooperation Platform) je platforma koja omogućuje maldima Zapadnog Balkana (WB6) da ostvare međusobne kontakte, rade na realizaciji projekata i ideja koje imaju za cilj stvaranja i podupiranju dijaloga i kohezije mladih i civilnih društava Zapadnog Balkana, a sve u svrhu promidžbe temeljnih vrijednosti Europske unije i procesa EU integracija. Platforma za suradnju mladih Zapadnog Balkana (WBYCP) utemeljena je 2017. godine od strane Instituta za suradnju i razvoj (CDI) uz podršku Zaklade Hanns Seidel. Kako bi doprineli većoj umrežiranosti mladih u regionu, partnerstvo pomenutoj Platformi dali su vodeće organizacije mladih u regionu. U promociji Platforme, pored Bosanskohercegovačke asocijacije za Ujedinjene narode, učestvuju i Vijeće mladih Srbije, Vijeće mladih Albanije, Vijeće mladih Makedonije, Unija srednjoškolaca Crne Gore i Centralno vijeće inicijativa mladih Kosova.

 

Sarajevo Model UN '18 konferencija: Saznaj više o ciljevima konferencije, prethodnim Sarajevo Model UN konferencijama i planu za narednu konferenciju.

Sarajevo Model UN je konferencija koja će se održati od 20. do 23. rujna/septembra 2018. i na kojoj će prisustvovati preko 100 mladih lidera iz BiH i svijeta.

Sarajevo Model UN konferencija se već tri godine održava u Sarajevu, a riječ je o međunarodnoj konferenciji koja simulira rad tijela i agencija Ujedinjenih naroda i Europske unije. Ovaj projekat tradicionalno okuplja uspješne i ambiciozne mlade ljude iz cijeloga svijeta i raste iz godine u godinu. Konferencija je u osnovi zamišljena kao akademska simulacija rada različitih tijela UN-a, te EU i drugih multilateralnih tijela.

Sudionici ove konferencije preuzimat će uloge diplomata jedne od država članica međunarodnih tijela, te kroz tri dana simulacije određenog vijeća, isti će predstavljati pozicije i stavove dodijeljenih država i to sve u svrhu pronalaska rješenja o pojedinim socio-ekonomskim globalnim pitanjima.

Za vrijeme trajanja ove konferencije predviđen je i termin za predavanja i panel diskusije, na kojim će učesnici će imati priliku da se upoznaju sa osobnostima određenih međunarodnih problema današnjice od strane relevatnih akademika i donositelja odluka. Stoga, konferencija predstavlja mjesto vertikalne razmjene znanja i informacija između donositelja odluka i akademika s jedne strane i mladih budućih lidera koji su zainteresirani da kroz interdisciplinirani i interaktivni način nauče iz prve ruke šta predstavlja raditi u domenu međunarodnih odnosa i diplomacije.

Nedvojbeno je da Sarajevo Model UN konferencija predstavlja priliku za nova iskustva, upoznavanja s načinom vođenja diplomatske diskusije i povezivanje mladih lidera iz BiH i drugih zemalja. Radni jezik konferencije je engleski, a više informacija o samoj konferenciji je dostupno na našoj web stranici: www.unabih.org.


Mjesto susreta: EU Info Centar (zgrada Delegacije Europske unije u BiH), Skenderija 3a – Sarajevo, BiH

Datum i vrijeme početka susreta: utorak, 19.6.2018. s početkom u 15:30.

Ovaj dogadjaj je podržan od strane CDI i Zaklade Hanns Seidel. Prostor omogućili: EU Info Centar.

Osiguran je limitiran broj učesnika. Kako bismo pripremili dovoljan broj informativnog materijala molimo sve zainteresirane da potvrde svoje učešće ispunjavanjem kratke prijavnice.